wollen-vloerkleed-reinigen

Een wollen vloerkleed is een investering waar je jarenlang met veel plezier van kunt genieten. Een tijdloze en stijlvolle toevoeging aan je interieur. Om ervoor te zorgen dat je vloerkleed in topconditie blijft, is het verstandig om deze op de juiste manier te onderhouden. Wij delen dan ook graag onze tapijtreiniging tips met jou, zodat je vanaf nu precies weet hoe je jouw wollen vloerkleed kunt reinigen.

Zo kun je jouw wollen vloerkleed reinigen

Om het ophopen van vuil en het ontstaan van vlekken zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om je wollen vloerkleed minimaal één keer per week grondig te stofzuigen. Vergeet hierbij niet om het vloerkleed ook even om te draaien en de onderkant stof- en vuilvrij te maken. Vuil en stof kunnen namelijk na verloop van tijd de kwaliteit van je vloerkleed aantasten. Gelukkig hebben de meeste stofzuigers tegenwoordig verschillende opzetborstels waarmee je zelfs het fijnste stof kunt verwijderen. Voor het reinigen van een hoogpolig vloerkleed kun je het beste een glad mondstuk gebruiken. 

Naast het regelmatig stofzuigen van je vloerkleed, kan het geen kwaad om het tapijt zo nu en dan even mee naar buiten te nemen. Schud een paar goed heen en weer en het losse stof en vuil valt zo vanzelf uit je kleed. Hang het vloerkleed vervolgens ook nog even over een stevige waslijn. Met een mattenklopper klop je op deze manier eenvoudig het hardnekkige vuil eruit. 

Vlekken verwijderen uit een wollen vloerkleed

Een vlek is zo gemaakt, maar het reinigen van dit ongemak heeft meestal wat meer voeten in de aarde. Wel zo fijn dus wanneer je precies weet hoe je dit moet doen.

  • Probeer een vlek nooit weg te wrijven. Door te wrijven duw je de viezigheid als het ware alleen nog maar dieper het vloerkleed in. Deppen daarentegen doet wonderen. Giet een beetje lauw-warm water op de vlek en dep het voorzichtig op met een schone doek. 
  • Werk altijd van de rand van de vlek naar het midden toe. Zo voorkom je dat de vlek zich uitbreidt. Herhaal de handeling steeds opnieuw met een schone doek.
  • Het is belangrijk om een vlek zo snel mogelijk te reinigen. Heb je direct na het ontstaan van de vlek geen tijd voor een uitgebreide schoonmaak, voeg dan in ieder geval wel alvast een beetje lauw water of mineraalwater aan de vlek toe. 

De beste DIY schoonmaakmiddelen

Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat er tijdens een gezellig avondje borrelen met vrienden een glas rode wijn over je mooie, wollen vloerkleed valt. Vervelend, maar geen paniek! Er zijn namelijk een heleboel DIY schoonmaakmiddelen die je van jouw probleem afhelpen.

Zo kun je koffievlekken eenvoudig verwijderen door gebruik te maken van bakpoeder of soda en rode wijnvlekken los je het beste op met zout.

Een heel eenvoudig, maar multifunctioneel en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel voor het reinigen van een wollen vloerkleed is witte natuurazijn. Perfect om zelfs de hardnekkigste bacteriën en schimmels mee te bestrijden. Vergeet niet om de azijn te mengen met een beetje water. Laat je vloerkleed na de behandeling in een goed geventileerde ruimte minimaal een uur drogen.

Vind je het prettiger om te werken met een tapijtreiniger, dan kun je in vrijwel iedere winkel terecht. Kies bijvoorbeeld voor de starterset van James The Finishing Touch. Dit reinigingsmiddel is goed geschikt om in te zetten als eerste hulp bij vlekongelukken. 

Wij begrijpen goed dat je het na het lezen van al deze tips nog steeds een beetje spannend vindt om aan de slag te gaan. Wil je advies over een specifieke vlek of over het reinigen van je wollen vloerkleed in het algemeen? Wij denken graag met je mee.

Hoe reinig je een wollen vloerkleed?