pluizend-vloerkleed

Heb jij een prachtig wollen vloerkleed in huis, dan is de kans groot dat je regelmatig rondzwervende pluisjes tegenkomt. Zeker wanneer je het vloerkleed pas net een plekje hebt gegeven in je interieur. Gelukkig kun je de hoeveelheid pluis met het juiste onderhoud en een aantal makkelijk toepasbare tips eenvoudig beperken.

1. Stofzuigen met een speciale opzetborstel

Een pluizend vloerkleed regelmatig goed stofzuigen, verricht wonderen. Om ophopingen van loslatend pluis te voorkomen, kun je jouw wollen vloerkleed het beste minimaal  één keer per week stofzuigen. Wanneer jij jouw tapijt wilt ontpluizen met een stofzuiger, is het belangrijk dat je stofzuiger genoeg zuigkracht heeft. Daarnaast is het raadzaam om een speciale opzetborstel voor wollen tapijten te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat jouw vloerkleed niet beschadigd wanneer je de pluisjes opzuigt.

2. Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Een droge of juist te vochtige lucht in huis zorgt voor een ongezond leefklimaat. Voor jezelf, maar ook voor je meubels en wollen vloerkleed. Wanneer er te weinig waterdamp in de lucht aanwezig is, ontstaan er namelijk sneller pluisjes op je vloerkleed. Om een pluizend vloerkleed te voorkomen is het goed om te weten dat de ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en de 60%. Je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Voor het geld hoef je het niet te laten: een luchtvochtigheidsmeter kost meestal rond de 15 euro en je kunt er de luchtvochtigheid heel nauwkeurig en makkelijk mee vaststellen.

Wanneer blijkt dat de luchtvochtigheid in jouw huis te laag is, kun je beginnen met plaatsen van een bakje water op de verwarming. Door de opstijgende warmte verdampt het water en stijgt de luchtvochtigheid. Daarnaast kun je jouw vloerkleed eens in de zoveel tijd besprenkelen met water. Hiervoor kun je het beste een plantenspuit gebruiken. 

3. Klop je vloerkleed uit met een mattenklopper

Een mattenklopper bestaat niet voor niks. Het is misschien een beetje ouderwets, maar na een stevige klopbeurt, ben je verzekerd van een stof en pluisvrij vloerkleed. Voor je in de weer gaat met de mattenklopper is het verstandig om je vloerkleed eerst grondig te zuigen. Hang je vloerkleed vervolgens aan een waslijn of over een muurtje en sla met de mattenklopper tegen het kleed aan. Doe je dit minimaal één keer per week, dan merk je al snel dat je minder last hebt van loszittende pluisjes en stof.

4. Draai het vloerkleed een slag

Waarschijnlijk ligt jouw vloerkleed al sinds de dag dat je hem hebt aangeschaft, op dezelfde plek. Hierdoor zijn onbewust looproutes op het kleed ontstaan. Met als gevolg; een pluizend vloerkleed. Wanneer je het tapijt eens in de zoveel tijd een slag draait, voorkom je dat je iedere keer over dezelfde stukken van het kleed loopt. Hierdoor beschadigd de wol minder snel en heb je minder last van pluis.  

5.Verwijder loszittend pluis

Een andere handige tool om loszittend pluis te verwijderen, is de pluizenverwijderaar. Dit item lijkt op een douchewisser, maar is bedoeld voor tapijten en vloerkleden. Door met een pluisverwijderaar zacht over het vloerkleed te gaan, verwijder je gemakkelijk loszittend pluis. Het fijne aan deze tool is dat hij niet op batterijen werkt, waardoor hij op ieder moment te gebruiken is. Bijkomend voordeel: de tool verwijdert ook eenvoudig katten- en hondenharen.

6. Bevries een pluizend vloerkleed in de sneeuw

Om een pluizend vloerkleed te voorkomen, leg je jouw favoriete wolletje buiten in de sneeuw. Ja, echt waar. Door het vloerkleed met de juiste kant in de sneeuw te leggen, bevriest de wol waardoor het minder pluist. Wat belangrijk is om te weten: leg het vloerkleed na afloop niet op de verwarming. Dit zorgt er namelijk voor dat het wol aan elkaar gaat kleven, waardoor er klitten ontstaan.

Nu je exact weet hoe je zorgt voor een pluisvrij vloerkleed, ben je vast ook benieuwd naar de voordelen van een wollen vloerkleed. Want (nog) een heerlijk zacht en handgemaakt exemplaar mag natuurlijk niet ontbreken in je interieur.

6x tips tegen een pluizend vloerkleed