voordelen-van-wol

Wol is één van de oudste en bekendste textielvezels en wordt al eeuwenlang gezien als de meest effectieve manier om je te beschermen tegen warmte en kou. Geen wonder dus dat dit bijzondere materiaal een prominente plek inneemt in de fashion- én interieurwereld en dat veel mensen verknocht zijn aan deze zachte, fijne kroeshaartjes.

Schapenwol isoleert

Wanneer je iemand vraagt naar de voordelen van wol krijg je steevast het antwoord; ‘schapenwol isoleert’. Deze bijzondere eigenschap zorgt ervoor dat wol onder jong en oud een erg geliefd materiaal is. Maar hoe zit het ook alweer precies?

De wol van een schaap is te herkennen aan de unieke hoeveelheid bochtjes waaruit de wolhaartjes bestaan. Deze rondingen zorgen ervoor dat de wol iedere luchtstroom tot stilstand brengt en vervolgens goed vasthoudt. Doordat stilstaande lucht slecht geleidt, kan wol uitstekend gebruikt worden om te isoleren. Draag je bijvoorbeeld een wollen trui, dan betekent dit dus dat deze ervoor zorgt dat jouw lichaam je eigen temperatuur beter reguleert. Zo koel je in de koude buitenlucht minder snel af en warmt je lichaam tijdens warme dagen niet zo snel op. 

Naast dat wol de temperatuur van je lichaam goed reguleert, zijn deze bijzondere vezels ook goed inzetbaar om je woning mee te isoleren. Leg bijvoorbeeld een heerlijk wollen tapijt in je woonkamer en je bent verzekerd van warme voeten en minder stookkosten.

voordelen-van-wol

Wol is water en vuilafstotend

Eén van de andere belangrijke voordelen van wol is dat het materiaal water en vuil afstoot. Wol bevat namelijk van nature lanoline, ook wel wolvet genoemd. De lanoline in wol zorgt ervoor dat water en vuil niet in de vezels trekken. Het vettige laagje stoot druppels en vuil af waardoor het als het ware van de wol afrolt. Wollen kleding hoef je dan ook een stuk minder vaak te wassen dan bijvoorbeeld kleding van katoen. Ook een wollen item in je interieur kan dus prima tegen een stootje. Fijn wanneer je kinderen of huisdieren hebt die jouw wollen tapijt in no-time omtoveren tot de ideale speel- en/of slaapplek.

Wol is duurzaam

Naast water en vuilafstotend, is wol een prachtig voorbeeld van een duurzaam materiaal. Wol is namelijk slijtvast en gaat hierdoor generaties lang mee. Wist je dat een wolvezel maar liefst 20.000 keer gebogen kan worden zonder te breken? Uitzonderlijk sterk dus!

voordelen-van-wol

In tegenstelling tot heel veel andere materialen is wol naast slijtvast, ook een onuitputtelijke grondstof. De vacht van een schaap wordt weliswaar ieder jaar geschoren, maar groeit en vernieuwd daarna relatief snel weer aan. Een schaap is dus eigenlijk net een kleine ‘vezelfabriek’. Je kunt dan ook met een gerust hart een wollen item toevoegen aan je interieur. Sterker nog; de aankoop van bijvoorbeeld een wollen vloerkleed is dus eigenlijk heel duurzaam.

Wollen producten voelen daarnaast ook heerlijk warm aan en hebben nog talloze andere voordelen. Nieuwsgierig? In dit artikel vertellen wij jou waarom een wollen vloerkleed in jouw huis niet mag ontbreken.

Dit zijn de voordelen van wol: een absolute musthave